Een woningbrand voorkomen, dit kunt u doen

Het aantal woningbranden neemt toe. In het eerste half jaar van 2023 waren er meer branden dan in dezelfde periode in 2022 en ook daarvoor was de stijgende lijn al ingezet. Waar ligt het aan en wat kunt u doen?

Experts vermoeden dat de toename van het aantal branden te maken heeft met een aantal factoren. Zo noemen ze de energietransitie en het stijgende gebruik van houtkachels, zonnepanelen, elektrische apparaten en accu’s. Ook de vergrijzing kan een rol spelen evenals het toegenomen thuiswerken.

Preventie

Er is gelukkig veel dat u zelf kunt doen om een brand te voorkomen. Brandweer Nederland heeft een checklist gemaakt die u kunt gebruiken. Per ruimte worden een aantal aandachtspunten genoemd. Ook wordt geadviseerd om na te denken over een vluchtroute en die met uw gezinsleden te bespreken, bij sterke rookontwikkeling verliest u al snel uw oriëntatie, ook in uw eigen huis dat u kent als uw broekzak. U kunt de checklist hier downloaden.

Rookmelders

Rookmelders zijn levensredders. Sinds 1 juli 2022 zijn ze verplicht. Het komt er op neer dat er op iedere bouwlaag in uw woning een melder moet hangen. Dat betekent dus minimaal één rookmelder per verdieping, maar meer mag natuurlijk ook. De brandweer adviseert bijvoorbeeld om ook een rookmelder op te hangen in de ruimte waar uw wasmachine en droger staan. In studentenhuizen moet er in elke kamer één hangen. Hier leest u meer

Accu’s

Het gebeurt veel, maar uw telefoon opladen in bed, of onder uw kussen is enorm brandgevaarlijk. In 2,5 procent van de gevallen van brand in huis, is een accu of batterij de boosdoener. Zorg ervoor dat uw apparaten, batterijen en opladers hun warmte goed kwijt kunnen. Lees hier meer.

Verzekeren

Is er dan toch brand? Met een opstalverzekering en inboedelverzekering ben u verzekerd tegen brandschade. Als u een koopwoning heeft, kunt u dit gezamenlijk afsluiten als ‘woonhuisverzekering’. Heeft u een huurwoning? Dan hoeft u alleen uw spullen te verzekeren en voldoet de inboedelverzekering (de verhuurder moet de woning namelijk verzekeren).
Let op: niet iedere verzekeraar dekt dezelfde schade voor eenzelfde bedrag. Er kunnen grote verschillen zitten tussen inboedel- en opstalverzekeringen. Bekijk uw polisvoorwaarden om zeker te weten waar u in het geval van brandschade recht op hebt. Controleer ook wat uw verzekeraar van u verwacht: zo kan achterstallig onderhoud een reden zijn voor de verzekeraar om de schade niet (geheel) te vergoeden.

Auto

Wilt u ook uw auto verzekeren tegen brandschade? Met alleen een WA-verzekering heeft u dat niet gedaan. Een beperkt cascoverzekering en allriskverzekering vergoeden brandschade in bijna alle gevallen. Dit hangt voornamelijk af van uw polisvoorwaarden en de afspraken die hierover zijn gemaakt.

Heeft u vragen over de dekking van uw inboedel- of woonhuisverzekering? Of wilt u graag een vrijblijvende offerte ontvangen? Dan kunt u contact opnemen via verzekeringen@kralwesten.nl.

Woningbrand voorkomen

Bron: Finfin van Adfiz – 29 augustus 2023

Naar nieuwsoverzicht