Het nut van een uitvaartverzekering?

”Een uitvaartverzekering, dat is toch helemaal niet nodig!”, is wat wij vaak horen als wij wat vertellen over onze werkzaamheden. De argumenten die we vervolgens horen lijken logisch, maar zijn makkelijk te weerleggen. De vijf meest gehoorde argumenten op een rij:

1. Ik heb een huis met veel overwaarde

De overwaarde van een huis is niet snel beschikbaar; het afsluiten van een (extra) hypo­theek duurt relatief lang en de verkoop van een huis is ook niet binnen een paar maanden afgerond. In veel gevallen moet de uitvaartnota binnen 14 tot 30 dagen worden betaald. Het geld is dus niet op tijd beschikbaar voor de uitvaartnota.

2. Ik heb een overlijdensrisicoverzekering

Over het algemeen wordt een overlijdensri­sicoverzekering afgesloten bij de aankoop van een huis. De verzekering loopt een bepaalde tijd (bijvoorbeeld 30 jaar of tot 65 jaar). Na deze periode wordt niet meer uitgekeerd als de verzekerde overlijdt. De verzekering wordt ook vaak verpand aan de hypotheekverstrek­ker. Dit betekent dat de uitkering bij overlijden wordt gebruikt om de hypotheek af te lossen. Uw nabestaanden krijgen dan dus geen geld uitgekeerd.

Daarnaast wordt een overlijdensrisicoverzeke­ring vaak afgesloten om ervoor te zorgen dat het gezin financieel gezien verder kan leven na een overlijden. Het geld kan dan niet aan het oorspronkelijke doel worden besteed. Een overlijdensrisicoverzekering is daarmee dus geen goed alternatief voor een uitvaartverzekering.

3. Ik vind een uitvaartverzekering te duur

Een uitvaartverzekering hoeft helemaal niet duur te zijn. Als u  kiest voor bijvoorbeeld een geldverzekering met een iets lagere uitkering of een basispakket. Al voor enkele euro’s per maand bent u toch verzekerd en zijn de voornaamste zaken geregeld.

4. Ik heb voldoende (spaar)geld

Na een overlijden blokkeren banken vaak de (spaar)rekening van de overledene. Deze blok­kade is niet eenvoudig op te heffen en neemt nogal wat tijd in beslag.

Als u nog in leven bent, kan een deel van uw spaargeld uitstekend worden gebruikt als koopsomstorting voor uw uitvaart­verzekering. Het overige of resterende spaargeld is dan vrij te besteden, tegelijkertijd heeft u de zekerheid dat de uitvaart financieel goed is gere­geld en de rekening op tijd betaald kan worden.

5. Ik ga voor mijn uitvaart sparen

Jonge mensen hebben vaak nog niet voldoende spaargeld beschikbaar om onverwachte kosten, zoals de kosten van een uitvaart, op te vangen (bron: Nibud). Sparen voor de uitvaart is meer iets voor later, vinden ze. Door op jonge leef­tijd al een uitvaartverzekering te sluiten, betaalt u per maand slechts een klein bedrag en bent u direct verzekerd voor het volledig verzekerd bedrag. Ook al na één keer premie betalen.

Behoefte aan een onderbouwd financieel uitvaartadvies?

Onze verzekeringsadviseurs gaan graag met u in gesprek. Kijk op de pagina uitvaartverzekering voor meer informatie over de mogelijkheden van onze uitvaartverzekering of neem direct contact met ons op voor een afspraak.   

Wij zien meer dan afscheid nemen.