Hoe kiest u uw zorgverzekering voor 2019?

De diverse premies voor de zorgverzekeringen 2019 zijn inmiddels bekend. Met het vergelijken van uw zorgverzekering kunt u vaak het nodige besparen. Uiteraard is de premie een belangrijke factor bij het selecteren van een zorgverzekering, maar controleert u daarnaast ook goed de voorwaarden en in welke mate er sprake is van keuzevrijheid. Bedenk vervolgens of het bij uw situatie past.

Punten die u kunnen helpen bij het selecteren van een (nieuwe) zorgverzekering:

  1. Breng uw zorgbehoefte in kaart en controleer welke zorg er onder de basiszorgverzekering valt en welke onder een aanvullende verzekering.
  2. Welke soort basiszorgverzekering past bij u? De dekking is bij iedere verzekeraar gelijk. Er kan wél verschil zitten in de keuzevrijheid van zorg. Sommige basiszorgverzekeringen vergoeden alleen de zorgkosten wanneer u bij specifieke ziekenhuizen zorg afneemt.
  3. In hoeverre heeft u een aanvullende verzekering nodig? Maak per zorgbehoefte een inschatting van het risico dat u loopt. Neem bij de afweging ook mee of u eventuele zorgkosten zelf in één keer kunt betalen als het nodig is.
  4. Welke verzekeraar kiest u? U weet nu wat uw zorgbehoeftes zijn, dan kunt u daar de juiste verzekeraar bij zoeken. Let daarbij zowel op de maandelijkse premie, als op de hoogte van de vergoedingen. Controleer ook of er bepaalde zorg of zorgverleners zijn uitgesloten, zodat u zelf (een deel van) de rekening betaalt als u er toch gebruik van maakt.
  5. Overstappen of niet?
    Overstappen kan tot uiterlijk 1 januari 2019. Het is gebruikelijk dat de verzekeraar waar u naar verhuist, ook meteen het opzeggen van uw huidige verzekering regelt. Vraag het voor de zekerheid even na voor het overstappen.

 

zorgverzekering

 

Bron: redactie Wegwijs november 2018

Naar nieuwsoverzicht